Jos pelaajilta kysytään, millainen on hyvä valmentaja, mitä he vastaavat? Listalla korkealla ovat varmasti seuraavat ominaisuudet: vakuuttava, innostava, energinen, pätevä.

Ok, kuulostaa toistaiseksi ihan selvältä. Mutta aletaanpa miettiä asiaa tarkemmin... Millainen on vakuuttava ihminen? Jos valmentaja tuntee kaikki 80 sulkapalloraamatussa kuvattua lyöntiä pienintäkin yksityiskohtaa myöten, voiko hän olla olematta vakuuttava? Ehkä.

Entäpä innostava? Tai energinen? Nyt alkaakin olla jo helpompaa kuvitella pitkään jaaritteleva luentoa pitävä valmentaja, johon ei kukaan ainakaan noita ominaisuuksia liittäisi. On siis täysin mahdollista valmentaja, jolla on taskussaan kaikki maailmaan mahtuva tietämys, mutta silti pelaajan kannalta kaukana hyvästä valmentajasta.

Näin ollen hyvältä valmentajalta vaaditaan tietämyksen lisäksi aimo annos esiintymistaitoja. Ja kyse on nimenomaan esiintymisestä, sillä loppujen lopuksi voin vaikka itkeä itseni iltaisin uneen pelätessäni seuraavan päivän treenejä, kunhan kentälle mennessäni en näytä siitä merkkiäkään.

Allekirjoittaneelle tämä osa ammattitaitoa on toki ollut se kaikkein vaikein hankkia. Ne, jotka minut vähänkin tuntevat, varmasti ovat huomanneet, että kaikkein mieluiten olen se hiljainen nurkassa istuva tarkkailija. Voin kertoa, että siitä roolista on aika pitkä matka treenien keskipisteeksi, joka omalla energiallaan innostaa kaikkia ympärillään.

Matka on toki pitkä, mutta ei onneksi mahdoton kuljettava. Olen onnekseni ehtinyt jo ottaa aika monta askelta oikeaan suuntaan, mutta ihan perillä asti ei vielä olla... Tähän mennessä olen ehtinyt kuitenkin kerätä sen verran kokemusta ja tietämystäkin, että voin kyllä useimmiten luottaa siihen, että teen ja puhun kentällä oikeita asioita. Nyt täytyy vain keskittyä esiintymisen pieniin yksityiskohtiin. Katsotaan ensi kesänä, onko kentälle kävelevä mies muuttunut!

Motto: "Keep smiling and the world will smile back at you!"