Tässäpä oikeakätisen pelaajan rystypuolen yläkierteinen hyrrä (toim. huom. termien suomennokset ovat omiani).

Feedaus: feedaaja heittää palloja verkon toiselta puolelta syöttörajan takaa. Heitto tapahtuu yläkautta matalana heittona suoraan kohti harjoittelijaa niin, että pallo tippuu verkon toisella puolella n. puoli metriä syöttörajan etupuolelle, jos harjoittelija ei siihen koske.

Tarkoitus: kyseessä on hyökkäyslyönti, jonka tarkoituksena on joko voittaa pallo suoraan tai vähintään pakottaa vastustaja palauttamaan pallo takaisin verkolle tai huonona nostona. Pallo on siis pyrittävä pelaamaan kovalla pallon pystysuuntaisella kierteellä (=spin) niin lähelle verkkoa kuin mahdollista.

Ote: normaali rystyote, eli mailaa käännetään perusotteesta n. 20 astetta myötäpäivään ja peukalon sivu nostetaan mailan taakse. Ote on lyhyt (eli korkealta kahvasta) ja rento eli maila lepää pääasiassa sormien varassa. Lyönti on mahdollista tehdä myös muilla otteilla, mutta edellä kuvattu ote ohjaa pitämään mailan liikkeen pienenä ja helpottaa samasta asennosta tehtävien hämättyjen nostojen lyömistä.

Alkuasento: seison syöttörajan tuntumassa vasen jalka edessä, oikea jalka takana. Etäisyyden verkkoon tulee olla sellainen, että yllän tekemään lyöntini aivan verkkonauhan tuntumassa. Kädet on nostettu hartian korkeudelle taivutettuina kyynärpäistä 90 asteen kulmaan. Maila oikeassa kädessäni osoittaa yläviistoon vasemmalle n. 45 asteen kulmassa, ja vasen käsi vastaavasti yläviistoon oikealle.

Lyönti: lyönti alkaa niin, että suoristan kyynärpäätäni, nostan sitä ylöspäin ja samanaikaisesti teen kyynärvarressa hieman pronaatiota (=sisäkierto), kunnes mailan kärki osoittaa suoraan kohti verkkoa ja mailan on kiertynyt vaakatasosta hieman vastapäivään. Näen nyt rystyseni sekä jänteet.

Seuraavaksi aloitan kyynärvarren supinaation (=ulkokierto), joka jatkuu aina osumakohtaan saakka. Maila liikkuu nyt oikealta vasemmalle kohti palloa. Osumakohta on hieman ennen kuin maila saavuttaa vaakatason. Osumakohdan jälkeen supinaatio jatkuu vielä n. 10 senttiä.

Palaan takaisin alkuasentoon jatkamalla pronaatiota ja koukistamalla kyyrnärpääni.

Jalkatyö: samanaikaisesti lyönnin aloituksen kanssa aloitan myös askeleen eteenpäin oikealla jalalla. Askel jatkuu koko lyönnin ajan siten, että oikea jalka tulee maahan osuman jälkeen. Näin ollen pystyn ponnistamaan välittömästi takaisinpäin hyödyntäen kaiken mahdollisen esijännityksen, joka jalkaani syntyy jarrutuksessa. Jalka tulee maahan kantapää edellä, varpaat suoraan eteenpäin.

Kotitehtävä lukijoille: Onko ko. lyönti helpompi vasen- vai oikeakätiselle pelaajalle ja miksi?

Oikea vastaus paljastetaan viimeistään to 17.9. Lupaan tarjota ensimmäiselle oikein vastanneelle kaffet, kun seuraavan kerran tavataan!


Vastaus (17.9. 17:27): Lyönti on helpompi oikeakätiselle, sillä oikea käsi on jo valmiiksi vartalon oikealla puolella. Vasenkätinen pelaaja joutuu ensin siirtämään kätensä vartalon vasemmalta puolelta oikealle.

Tämä oli halpa kierros meikäläiselle, kukaan ei uskaltanut edes yritää..